UMK ja Saara

Posted on

Tänä vuonna Yle päätti tehdä ratkaisun, jota ei käsittääkeseni  ole tässä muodossa ennen tehnyt.

Euroviisuihin Yle kutsui yhden laulajan, Saara Aallon, jolle myöskin tilattiin kolme kappaletta esitettäväksi. Nyt suurelle yleisölle jäi tehtäväksi ratkaista, minkä näistä valitsee meidän edustuskipaleeksi Lissabonissa käytäviin Euroviisuihin.

Aikaisemmin kotimaiset säveltäjät / sanoittajat ovat tehneet tukun kipaleita ja valinneet niille esiintyjän, joista sitten katsojat ovat valinneet mielitiettynsä, joka sitten lähetettiin kisoihin.

Paikaksi Yle oli jälleen valinnut MetroAreenan. Valintaan on vaikuttanut käsittääkseni parikin syytä. Vuokra on halliksi kohtuullinen mutta halukkaat maksavat katsojat mahtuvat hyvin tänne.

 

Oli taas tehtävä tällainen ”elokuva” valokuvista, kun ovat liian ”isoja”, liikaa pikseleitä tänne blogiin.

Näin sivusta seuraten, Ylen projekti on suuri, suurempi mitä minä olen halleilla ennen nähnyt.

Rakennelmissa ei ole mitään ihmeteltävää, siis niiden suuruudessa, vaan harjoituksissa ja niiden määrissä.

Todennäköisesti, silloin kun Euroviisut olivat Suomessa, HarwalAreenalla, oli samallaista ”isoa” projektia, mutta minäpä en ollut niitä näkemässä.

Kupletin juoni menee suurin piirtein näin:

Ensimmäiset kaksi harjoituspäivää ovat harjoituspäiviä. Hiotaan koreografiat, kamerat, taustat yms kohdilleen. Esimerkiksi koreografiakuvioissa tuli joitain muutoksia, koska ne eivät kuulemani mukaan olisi toimineet lähetyksessä sellaisenaan. Koreografian luoja sattui nyt olemaan Britti, joten suomalaiset kolleegat joutuivat kyselemään häneltä, saako muutoksia tehdä ja millaisia saa tehdä. Nauhoitukset harjoituksista olivat tietenkin tän Britin katsottavissa kotonaan Enlannissa. Tämän sain tietää radion välityksellä, Yle Suomi.

Lisäksi paikan päällä näin ja kuulin kaiken moista. Esim Saara otti ammatillisesti omalta osaltaan kantaa, miksi jotain piti muuttaa.

Kun nämä oli saatu kasaan kaikkia osapuolia tyydyttävään tasoon, alkoivat oikeat harjoitukset.

Ja nämä oikeat harjoitukset sitten toimivat tarvittaessa lähetysmateriaalina, jos jotain sattuu. Siis vaikka hallilta katkeaa sähköt kesken lähetyksen, otetaan näistä harjoituksista saatu materiaali käyttöön ja laitetaan eetteriin. Katsojat eivät siten huomaisi mitään paikalla tapahtuneista ongelmista. Suora lähetys jatkuisi ”suorana” Pasilasta. Viimeinen kenraaliharjoitus tehtiin jopa niin, että yleisöä oli paikalla. Kaikki kynnelle kykenevät apupojat ja muut sellaiset olivat yleisönä.

Nyt olette päässeet tv-tuotannon varokeinojen saloihin, niihin, joita ei yleensä kerrota, ja joihin ei yleensä, onneksi, jouduta turvautumaan.

Tuo kaikki oli minun osaltani helppoa, riitti kun katseli.

Mutta, mutta.

Minun osuuteni, se olikin jotain ihan muuta.

Roudailin tavaroita pitkin hallia.

Päätehtäväni oli huolehtia artistien hyvinvoinnista,  lähetyspäivänä myös lehdistöstä sekä kansainvälisestä tuomaristosta.

Enin aikani meni varsinaisien esiintyjien hyvinvoinnin takaaminen. Toimittaa heille aamupalat, välipalat ja virvokkeet. Nykyisin virvokkeet pitää sisällään kaiken muun paitsi alkoholin. Ennen vanhaa ois saanu koko viikon roudata kaljaa ja viiniä, nyt vichy ja kuplaton vesi oli kova sana. Niin on ajat muuttuneet, terveellisemmiksi. Ja ammattimaisemmiksi.

Täytyy oikeesti sanoa, että kaikki tapaamani taiteilijat olivat aivan mahtavia. Suhtautuivat todella miellyttävästi kun asioin heidän kanssaan. Ei mitään nirppanokkaisuutta, jollaisia olen joskus muinoin tavannut.

Tietysti osaltaa helpotti, että jokaisella oli oma ”housti”, joka piti lähinnä aikataulutuksista huolen, mutta tarvittaessa myöskin välittivät minulle artistien tarpeita. Viimeisiä viestityksiä näiltä tiimoilta käytiin vielä perjantai-illalla myöhään minun jo kotona ollessa. Esimerkiksi Mel C tuli tuolloin illalla yhdentoista maissa Suomeen, jolloin tarkennettiin aikatauluja.

Olen joskus tv:stä nähnyt, kuinka Saara on kehunut kumppamiaan, Meeriä. Meeri hoitaa Hänelle juoksevia asioita, tai ihan mitä vaan.

Niin hän toimi täälläkin. 

Siitä erityiskiitos Merille.

Hän todellakin on aivan mahtava organisoimaan.

Lisäksi se tapa, jolla hän ainakin minulle esitti Saaran toivomuksia (käskyjä) kävisi kouluesimerkkinä, kuinka ”sihteeri” saa kaiken toimimaan haluamallaan tavalla.

Ja että kaikki synkkaa tällaisissa tilanteissa, hoidettiin kinkkisemmät txt-viestein keskenämme, ilman turhia välikäsiä.

Varsinkin suoran lähetyksen jälkeinen juttu, Meri hoiti osaltaan sen esimerkillisen hyvin.

 

Alkuviikko, tiistaista perjantaihin, meni oikeestaan aika leppoisasti, mutta lauantai, suoran lähetyksen päivä, oli kyllä aika juoksua.

Se juoksu alkoi pikkaisen vaille kaksitoista keskipäivällä, ja paitani oli selästä jo ennen yhtä ihan märkä. Se ei muuten ihan pienestä kastu, mutta nyt kastui. Sitä ravia kesti kunnes suora lähetys loppui.

Muut asiakkaat saivat olla tunnin sen jälkeen talossa, mutta nämä osallistujat, heillä ei tietääkseni ollut niin kiirettä. En ihan kaikkea voi tässä kertoilla, joten jääköön pikkaisen ”salaisuuksia” , ymmärrätte varmaankin.

Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Saara ja minä keikan jälkeen.

Kiitos Saaralle että sain palvella Sinua. Toivottavasti tapaamme vielä.

FacebookPinterestTwitterGoogle+Blogger